Ξηροδερμία και Πιτυρίδα : Ποια η διαφορά ;

Ξηροδερμία και Πιτυρίδα : Ποια η διαφορά ;

Συχνά ακούω ανθρώπους να παραπονιούνται για την πιτυρίδα ενώ στην πραγματικότητα το πρόβλημα τους είναι η ξηροδερμία και αντίστροφα.  Η ξηροδερμία και η πιτυρίδα είναι δύο τελείως διαφορετικές παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής που χρειάζονται σαφώς διαφορετική αντιμετώπιση. Πάμε να ξεχωρίσουμε τις δύο έννοιες και να βρούμε τις διαφορές τους.

Η πιτυρίδα είναι πάθηση του οργανισμού ενώ η ξηροδερμία είναι αυτοάνοσο πρόβλημα.

Η πιτυρίδα είναι λευκές λιπαρές νιφάδες σχετικά μεγάλες σε μέγεθος που συχνά συνοδεύονται από κνησμό. Δημιουργούνται από την υπερβολική παραγωγή του μικροοργανισμού Malassezia, ενός ζυμομύκητα που αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος. Στην ξηροδερμία αντίθετα εμφανίζονται λευκές μικρές νιφάδες, ξηρότητα, φαγούρα ή κοκκινίλες στο τριχωτό της κεφαλής. Το μικρότερο μέγεθος των νιφάδων, το γεγονός ότι δεν έχουν λίπος και ο ερεθισμός του τριχωτού την διαφοροποιούν από την πιτυρίδα.

Η πιτυρίδα οφείλεται στην υπερβολική έκκριση σμήγματος ενώ η ξηροδερμία οφείλεται σε απώλεια υγρασίας από το δέρμα, την χρήση πολύ ισχυρών καθαριστικών σαμπουάν, τον πολύ κρύο καιρό, το άγχος και τη λάθος διατροφή.

Αυτές λοιπόν είναι οι διαφορές της ξηροδερμίας με την πιτυρίδα και πλέον μπορείτε εύκολα να διακρίνετε από τι πάσχετε!

 

Comments

comments

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση