Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά μας;


 

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί όσο μεγαλώνουμε τα μαλλιά μας αλλάζουν χρώμα και καταλήγουν σε αποχρώσεις του γκρι και του λευκού; Γιατί ενώ υπάρχουν ξανθοί άνθρωποι, μελαχρινοί, και καστανοί με το πέρας του χρόνου αποκτούν όλοι ανεξαιρέτως το ίδιο γκρι χρώμα ; Ο λόγος είναι ο παρακάτω….

Κάθε τρίχα στο κεφάλι μας αποτελείται από δύο μέρη:

έναν άξονα – το έγχρωμο τμήμα που βλέπουμε να μεγαλώνει  από το κεφάλι μας &
μια ρίζα – το κάτω μέρος, η οποία συγκρατεί τα μαλλιά κάτω απ’το δέρμα του κεφαλιού.
Η ρίζα της τρίχας περιβάλλεται από έναν ιστό κάτω από το δέρμα, που ονομάζεται θύλακας της τρίχας. Κάθε θυλάκιο τρίχας περιέχει έναν ορισμένο αριθμό χρωστικών κυττάρων. Αυτά τα χρωστικά κύτταρα παράγουν συνεχώς μια χημική ουσία που ονομάζεται μελανίνη η οποία μας δίνει το χρώμα των μαλλιών μας είτε αυτό είναι καφέ, ξανθό, κόκκινο ή μαύρο.

Η μελανίνη είναι η ίδια ουσία που κάνει το χρώμα του δέρματος μας ανοιχτόχρωμο ή πιο σκούρο. Το σκούρο ή ανοιχτό χρώμα των μαλλιών ενός ατόμου εξαρτάται από το πόση μελανίνη περιέχεται σε κάθε τρίχα.

Καθώς μεγαλώνουμε, τα χρωστικά κύτταρα που βρίσκονται στους θύλακες των τριχών μας σταδιακά πεθαίνουν. Όσο  λιγότερα κύτταρα περιέχονται  σε ένα θύλακα τόσο λιγότερο ποσοστό μελανίνης υπάρχει άρα τόσο η τρίχα χάνει το χρώμα της και γίνεται πιο διαφανής. Καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να μεγαλώνουν, λιγότερα χρωστικά κύτταρα θα είναι ικανά να παράγουν μελανίνη. Τελικά, η τρίχα χάνει εντελώς το χρώμα της και μετατρέπεται σε γκρι.

Οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν τα γκρίζα μαλλιά σε οποιαδήποτε ηλικία. Μερικοί άνθρωποι αποκτούν γκρι σε νεαρή ηλικία ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να είναι στην ηλικά των 40 μόλις δουν τα πρώτα γκρίζα μαλλιά. Το πόσο νωρίς θα αποκτήσουμε γκρίζα μαλλιά καθορίζεται από τα γονίδια μας. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς θα αρχίσουμε να έχουμε γκρίζες τρίχες περίπου την ίδια εποχή που οι γονείς ή οι παππούδες μας απέκτησαν για πρώτη φορά.

Από τη στιγμή που ένα άτομο αντιλαμβάνεται μερικές γκρίζες τρίχες, μπορεί να χρειαστούν πάνω από 10 χρόνια για να γκριζάρουν όλα του τα μαλλιά.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα μεγάλο σοκ ή ένα έντονο στρες μπορεί να γκριζάρει τα μαλλιά μέσα σε μία μέρα, αν και επιστημονικά δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να μην τρομοκρατείτε τους γονείς σας διότι δεν θέλετε να είστε υπαίτειοι για τα γκρίζα τους μαλλιά!

 

1476110_f260

Related Post

Πως να επιλέξετε σωστά την κατάλληλη βούρτσα μαλλιώνΠως να επιλέξετε σωστά την κατάλληλη βούρτσα μαλλιών

Πως να επιλέξετε σωστά την κατάλληλη βούρτσα μαλλιών Στο εμπόριο υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές βούρτσες που αντιστοιχούν σε διαφορετικούς τύπους μαλλιών και δημιουργούν διαφορετικό αποτέλεσμα. Ανάλογα λοιπόν με τις ανάγκες και το

3 Λάθη που κάνεις με τη μάσκα μαλλιών και πως να τα αποφύγεις3 Λάθη που κάνεις με τη μάσκα μαλλιών και πως να τα αποφύγεις

3 Λάθη που κάνεις με τη μάσκα μαλλιών και πως να τα αποφύγεις Όλες οι γυναίκες είμαστε εξοικειωμένες με τις μάσκες προσώπου. Σε κάποια στιγμή της ζωής μας όλες δοκιμάσαμε